נתניהו, בקדנציה ה-5 הגיעה העת למהפכת ה-5G

זמן קריאה: 8 דקות

אינטרנט ב-30 שקלים לחודש זה באמת נפלא, אבל כך אי אפשר להשקיע באמת בקידמה וחדשנות טכנולוגית. ומה עוד לא נוכל לעשות בלי 5G בעתיד הקרוב?

מאת שלומי אנג’י

נתניהו. חייבים לשמור על ישראל בחזית הקידמה

הבחירות כבר מאחורינו. על מה לא דיברו שם? דיברו על צוללות, ועל הבעיה הפלשתינאית, ועל מצב מערכת הבריאות, ואפילו על התחבורה הציבורית המקרטעת. על מה באמת לא דיברו? אף מפלגה לא הזכירה את המצב העגום מאי פעם של תשתיות התקשורת הלאומיות.

בביקורי האחרון בברצלונה לפני כחודשיים בתערוכת הסלולאר השנתית, “ירד לי האסימון” (ככל שזה אירוני לומר בהקשר הסלולארי) עד כמה אנחנו בפיגור עצום לעומת העולם המודרני.

אנחנו? ישראל המודרנית והחדשנית? זו שמוציאה מתוכה אקזיטים מפוארים כמו מובילאיי, ומלאנוקס? מסתבר שכן. הפער בין החדשנות של תעשיית ההייטק לבין המצב הגרוע של תשתיות התקשורת בישראל הוא פשוט בלתי נתפס.

“האינטרנט עובד לי מצוין….” – אז זהו, שלא!

כשהנושא עולה בשיחות סלון, אומרים לי מקורבי שלא חסר להם כלום, שהאינטרנט עובד די טוב, וגם הגלישה בסלולארי לא רעה בכלל. הם גם מזכירים לי את תחושת העושק שחשו כאשר שילמו 400 שקלים ויותר לחודש על הסלולאר, ובכלל כולם אוהבים לשלם כ-30 שקלים בחודש על חבילות גלישה שהולכות וגדלות

זה נכון, אם אתם מסתפקים בשירות בסיסי ומקרטע, אם כל שמה שמעניין אתכם הוא לשלוח וואטסאפ, או להעלות תמונה לסטורי. זה גם נכון שרובכם ממש לא מנצלים את כל עשרות הג’יגה בחבילות שלכם כי אתם ממילא רוב הזמן בווי-פיי.  אבל תעצרו לרגע ותסתכלו על העולם ואפילו על שכנותינו הקרובות. תראו מה אפשר לעשות עם תשתיות תקשורת טובות יותר. ידעתם למשל שבדובאי השיקו מוניות מעופפות ללא-נהג? השליטה והבקרה על אותן מוניות מחייבת תקשורת אלחוטית אמינה ועם זמני תגובה מהירים מאד, ואת זה אי אפשר להגיד על הרשתות הסלולאריות בישראל.

לפני שנגיע לסלולאר, בואו נבדוק מה קורה באינטרנט הביתי, הנייח: ברוב העולם מחברים מזמן סיב אופטי לכל בית.. ואצלנו? ישראל ממוקמת במקום ה-35 מתוך 38 בדוח של ה-OECD  מיוני 2018 עם שיעור חדירה של 1.93% בלבד. לשם השוואה, פולין קולומביה עומדות על  12.78%,  טורקיה על 20.29% ולטביה על 66%! סיב אופטי לבית פירושו הגדלת קצב הגלישה לבית אב פי 15-30 בממוצע לעומת המצב היום. זה אומר לצפות בשידורי טלויזיה אינטרנטית (סלקום, פרטנר, נטפליקס) באיכות גבוהה וללא “דיליי” בכמה טלויזיות במקביל בבית. אפשר גם לשחק בתלת מימד מול חברים מרוחקים בלי “לאגים” (תשאלו את ילדיכם והם כבר יסבירו לכם) – ואלו רק דוגמאות.

ובסלולאר המצב עגום שבעתיים

לפני מספר שנים היה זה משה כחלון בתפקידו כשר התקשורת אשר יזם בשם הפופוליזם את “המהפכה הסלולארית” וגרם להורדת מחירים דרמטית. ומה קיבלנו? 6 חברות סלולאר “אמיתיות” ועוד 4 וירטואליות. כשהתחרות הופכת להיות עזה מדי, המחירים יורדים לרצפה ואיתם גם איכות המוצר שאנחנו מקבלים. לעומת זאת, בארבעת השווקים המובילים בעולם מבחינת הקידמה – ארהב, סין, יפן ודרום קוריאה – בכל אחת ממדינות הענק האלה יש 2-3 חברות סלולאר בלבד. זה מאפשר תחרות שפויה, רווחים סבירים, והשקעה בפיתוח ובקידמה. 

נכון, לגבות 400 שקלים לחודש על חבילת סלולאר זה מוגזם, ואכן היה מוצדק לרדת פי 4 לאזור ה-80-120 שקלים לחודש, אבל לא הגיוני לרדת ל-30 שקלים! זה מכניס את החברות להפסדים ולא מאפשר להם להשקיע בקידמה, ולא מאפשר לנו ליהנות משירותים מתקדמים באמת כמו בעולם המודרני. ב-30 שקלים לחודש אתם יכולים לשכוח מהשקעות אמיתיות בדור 5 הסלולארי 5G. גם לא יעזור לכם לקנות את האייפון את הגלקסי הכי מתקדם בעולם; אם חברות הסלולאר הישראליות לא מתכוונות להשקיע בדור 5 (ובצדק, כי אין להן כסף להשקיע) אז הטלפון החדיש שקניתם לא ייתן לכם ליהנות מהשירותים החדשים, שיהיו זמינים בשאר העולם אבל לא כאן.

הנשיא טראמפ מוביל את מהפכת הדור החמישי בארה”ב

ב-25 לאוקטובר 2018 הציב הנשיא טראמפ את פריסת 5G בארצות הברית בראש סדר העדיפויות הלאומי בתחומי התקשורת, כשהוא מפרסם מדיניות חדשה (המבטלת את זו של קודמו) ומקים צוות משימה לאומי בבית הלבן כדי לקדם את הנושא.

כחצי שנה מאוחר יותר, ב-12 לאפריל 2019, צוטט הנשיא באומרו: “המרוץ לרשתות דור חמישי החל; ארה”ב חייבת לנצח” כשהוא מכריז על מספר יוזמות לקידום הנושא וציין כי 5G יצור 3 מיליון משרות חדשות בארה”ב ויוסיף 500 מיליארד דולר לכלכלה האמריקאית, וכי עד סוף השנה שירותי 5G יהיו זמינים ב-92 מטרופולינים גדולים במדינה.

מה אפשר לעשות עם 5G ? הנה כמה דוגמאות

בתחום הרפואי ניתן לבצע בדיקות מתקדמות מרחוק – כולל מתן יכולת תחושה בכפות ידיו של הרופא המטפל, מה שמאפשר אפילו ניתוח מרחוק!  לפני מספר חודשים הודגם צנתור מרחוק באמצעות טכנולוגיה כחול-לבן אבל…בהודו. הרופא ישב בעיר אחת והפעיל מרחוק רובוט שביצע את הצנתור בעיר אחרת תוך שהוא צופה בניתוח בשידור חי בתלת ממד. לשם כך צריך תקשורת רחבת פס, אמינה במיוחד, ועם זמני תגובה קצרים מאד, כפי ש-5G יודע לספק.

בתחום התעשייתי 5G מאפשר להקים מפעלים חכמים במיוחד, יעילים מאוד, מדויקים ובטוחים. חברת בוש הדגימה לאחרונה מקדחה/מברגה מקצועית המיועדת לפס יצור חכם (ואנושי!) ומחוברת בתקשורת סלולארית אמינה ומהירה לשאר המכונות במפעל. תשאלו בוודאי את מהנדסי בוש למה כלי עבודה צריך חיבור סלולארי, והם ידגימו לכם כיצד המברגה מזהה בעצמה את החלק שאותו היא אמורה להבריג ומורידה קובץ הנחיות עם סדר הברגת הברגים, מספר הסיבובים והכוח הדרוש לכל בורג וכו. באופן זה מצמצמים למינימום טעויות אנוש ועומדים בדרישות המפרט של היצרן. חברת בוש גם הדגימה פס יצור רובוטי לחלוטין מבוסס 5G סלולארי: המכונות מקושרות ב-5G לטאבלט-השליטה של מנהל רצפת היצור ומאפשרות לו בקרה מאובטחת ואמינה לגמרי (תשכחו מוויי-פי, זה פשוט לא אמין מספיק). כמו כן, כנדרש בתקן למפעלים חכמים, לחצן החירום האדום בטאבלט מאפשר באופן אלחוטי הפסקה מיידית של המכונות בתוך פחות משתי מילי שניות!

בתחום הרכב 5G יאפשר תקשורת מתקדמת בין כלי רכב, הולכי רגל ורמזורים, כדי להבטיח נסיעה חלקה ובטוחה יותר. לרכבים רבים יש כיום חיישנים כדוגמת “מוביליי” ודומיו המסתכלים קדימה ומתריעים על סכנות לפני הרכב. אולם חיישנים אלה לא רואים מה יש מעבר לעיקול הדרך. בעזרת 5G אמין עם זמני תגובה קצרים, מכוניות יכולות לתקשר ביניהן ולקבל אתראה על מכשולים מחוץ לשדה הראיה, ובנוסף רמזורים ותמרורים יכולים “לראות” הולכי רגל ומכוניות, להעריך סכנה ולהתריע מבעוד מועד. בעתיד, כאשר ינועו על כבישינו מכוניות אוטונומיות עם יותר חיישנים ויותר מולטימדיה וללא נהג,  תקשורת 5G אמינה תהיה אף חיונית יותר.

בתחום החירום וההצלה, 5G מאפשר לספק לכוחות הביטחון שירות פרמיום עם עדיפות – ובצדק! – על שאר הציבור. כיום גופי החירום וההצלה מתקשים להסתמך על הסלולאר כי הוא לא אמין מספיק ולא יבטיח להם שירות במקרה של עומס על הרשת. לכן הם מקימים  לעצמם רשתות פרטיות (יקרות, מסורבלות ומוגבלות). הרשת הסלולארית הרגילה לא כוללת גיבוי, ולא כוללת מתן קדימות לגופי הבטחון במקרים בהם הרשת עמוסה. שימוש ב5G- מאפשר לספק לגופים אלו רשת מהירה, עם שרידות גבוהה יותר ועם קדימות על שאר הציבור. דמיינו מצב בו כבאי נכנס לבית בוער ומעביר בוידאו ללא הפרעות לחדר הבקרה בחוץ את תמונת הזירה, או לחילופין מצב בו אמבולנס מקושר בוידאו לחדר המיון בעודו מפנה פצוע, כך שהטיפול מתחיל כבר תוך כדי הנסיעה, ובאותו הזמן הרמזורים בנתיב הנסיעה מספקים לאמבולנס גל ירוק.

בתחום הבידורי, תודות ל- 5G תוכלו לצפות בתלת מימד בשידור חי במשחק כדורגל (או לחילופין בהופעת רוק) לבחור בעצמכם זוויות צפייה, שידורים חוזרים, סטטיסטיקות ואף ולראות את הגול מהרגליים של רונאלדו! שירות כזה כבר הודגם בגמר גביע האלופות ב-2017 באצטדיון קארדיף, אשר ריאל מדריד ניצחה את יובנטוס 3:1 וזכתה בגביע האלופות. ההדגמה בוצעה באמצעות אינטרנט מהיר (סיבים אופטים לבתי המנויים שהשתתפו בניסוי). כעת ניתן לבצע זאת בסלולאר 5G ולהגיע לקהלים רחבים יותר. אבל למה רק תלת ממד? למה לא …הולוגרמה?! בפברואר האחרון בברצלונה נכחתי בהדגמה כזו בלייב : עמדתי במרחק כעשרה מטרים מהבמה כשאני מתבונן בלהקה שרה ומנגנת, בגודל טבעי, והכל נראה אמיתי, עד שהשיר הסתיים והם – פוףףף…נעלמו באוויר. השימוש ב-5G איפשר להעביר את ההופעה בהולוגרמה בלייב  וללא דיליי.

מה צריך לעשות כדי שיהיה לנו 5G בישראל?

במציאות הנוכחית, 5G בישראל נמצא בפיגור כ-3 שנים לעומת המדינות המתקדמות, וזה הרבה בעולם הטכנולוגי!  כשחברות הסלולאר מפסידות כל רבעון אין להן כל הצדקה כלכלית להשקיע ב-5G, ואנחנו נמשיך לחיות באשליית האינטרנט הסלולארי ב-30 שקלים.

כדי להקים רשת 5G, חברות התקשורת צריכות תחילה לשלם למדינה עבור היתר שימוש בתדר. גובה התשלום נקבע במכרז תדרים המתכונן להמשך השנה. למה הדבר דומה? לחברת בניה המשלמת למנהל מקרקעי ישראל תמורת חכירת הקרע טרם בניית הפרויקט. תשלומים אלו מגיעים למאות מיליוני שקלים לכל חברת תקשורת, וזה עוד לפני הוצאת השקל הראשון על רכישת ציוד חדש. למה שחברות הסלולאר יעשו זאת, אם ההכנסות שלהן יורדות מחודש לחודש?

על מנת להביא לשינוי המיוחל ולהצדיק את ההשקעה, חייבים להתקיים שלושת התנאים הבאים:

הראשון, המדינה חייבת לתמרץ את חברות הסלולאר על פריסת אנטנות 5G. תימרוץ כזה בהיקף של כחצי מיליארד שקל אכן נמצא בתוכניות של משרד התקשורת למכרז התדרים 5G הצפוי בהמשך השנה. המשמעות: קביעת יעדי פריסת אנטנות 5G לכל חברה ומי שיעמוד ביעד יקבל בחזרה חלק מהתשלום על התדרים.

השני, המדינה צריכה לאפשר מיזוגים בענף גם במחיר של – רחמנא ליצלן – עליית מחירים של חבילות הסלולאר. כאמור , בישראל פועלות שש חברות סלולאר (פלוס הוירטואליות)  לעומת 2-3 בלבד בכל אחד מהשווקים המובילים בעולם. רמת התחרות הנוכחית בישראל מחרבת את הרשתות ומדכאת כל נכונות להשקעות עתידיות.

והשלישי, החשוב מכל: המדינה מוכרחה, פשוט מוכרחה לאפשר מקורות הכנסה חדשים לחברות הסלולאר! זה ייצר מקור מימוני שיצדיק את המשך ההשקעה בתשתיות! איך עושים זאת?  באמצעות התרת שירותי סלולאר פרמיום ברמות איכות ומחיר שונות! כיום, כולם מקבלים על פי חוק שירות אחיד (וגרוע) במחיר נמוך במיוחד. חברות הסלולאר לא מורשות למכור שירותים במחירים ובאיכות דיפרנציאלים. כך למשל, המשטרה או מד”א לא יכולות לשלם יותר לחברת הסלולאר על מנת שאנשיהן יקבלו קדימות ברשת הסלולארית, ויבואן מכוניות לא יכול לרכוש שירות מתועדף מחברת הסלולאר עבור חיישני הבטיחות ברכב.  שוו בנפשכם מצב בעתיד הקרוב שבו מפעל חכם מוכן לשלם לחברת הסלולאר בעבור שירות איכותי יותר, עם התחייבות לזמני תגובה קצרים, אמינות גבוהה ושרידות. או לחילופין צרכן מוכן לשלם בעבור צפיה בתלת ממד במשחק כדורגל. כל אלו דוגמאות למקורות הכנסה פוטנציאלים חדשים אשר יצדיקו את ההשקעה הגבוהה הדרושה להקמת 5G.

הגיע העת שראש ממשלתנו ילמד מידידו הנשיא טראמפ, יכיר בחשיבות 5G למדינה ויורה על הקמת צוות משימה לאומי עם סמכויות ביצועיות לקידום הנושא בישראל. ביבי – בקדנציה החמישית שלך, ראוי שתוביל את מהפכת דור חמש בישראל, כי אין לנו מדינה אחרת – וחייבים, פשוט חייבים, לשמור עליה בחזית הקידמה העולמית.

*שלומי אנג’י הוא סמנכ”ל טכנולוגיות בנוקיה ישראל

:תגיות המאמר

כתבות דומות:

חברת נוקיה ישראל ספק תשתיות תקשורת וענן מהגדולים בעולם

לקראת חגי תשרי, כינסנו מספר מנהלים בנוקיה ישראל, לספר על החברה תוך נגיעה בתחומים החמים כיום בשוק העבודה. החזרה לשגרה אחרי עידן הקורונה סייעה לנו להתמקד במשאב האנושי, ונוקיה כחברה גלובלית יודעת כיצד לבצע התאמות גם בעולם עבודה היברידי. קראו עוד על נקודת מבט המנהלים, ביניהם כמה מנשות הנהלה בכירות.

סלקום ונוקיה מדגימות בהצלחה רשת סלולארית פרטית וירטואלית לארגונים

מדובר בפתרון חדשני הן בהיבט העסקי והן בהיבט הטכנולוגי, המאפשר לספק-השירות להקים רשת סלולארית פרטית וירטואלית עבור לקוחות ארגוניים. חידוש זה משלב מספר טכנולוגיות “פרוסת רשת וירטואלית”, עם “יישומי ענן קצה” והוא מתאים לרשתות 4G ו-5G גם יחד.

חלק משמעותי מהענן של נוקיה מפותח בישראל ויוצא לכל העולם

פייר-גאל שנטרו, מנהל פעילות הסלולאר של נוקיה במערב אירופה ובאגן הים התיכון, הגיע לביקור ראשון בישראל והתיישב לראיון עם ישראל דיפנס. ״להחליף דור ברשת סלולר לוקח כעשור. אנחנו מתקדמים יפה, אבל עדיין נמצאים בפתחה של המהפכה.״ מיוחד

כביש מהיר

נוקיה מרעידה את עולם התקשורת עם סיבים אופטיים לגלישה ביתית במהירות 100 ג’יגה לשניה

טכנולוגיית הסיבים האופטים הפופולרית בעולם הינה PON.בדור הראשון שלה, GPON המופעל בישראל, אפשרה טכנולוגיה זו לספק מהירות הורדה עד 1 גיגה לשניה לבתי אב. לאחרונה הכריזה נוקיה על ניסוי מוצלח עם חברת התקשורת הבינלאומית וודאפון שבו הצליחו להעביר 100 גיגה לשניה באורך גל יחיד!

חברת נוקיה ישראל ספק תשתיות תקשורת וענן מהגדולים בעולם

לקראת חגי תשרי, כינסנו מספר מנהלים בנוקיה ישראל, לספר על החברה תוך נגיעה בתחומים החמים כיום בשוק העבודה. החזרה לשגרה אחרי עידן הקורונה סייעה לנו להתמקד במשאב האנושי, ונוקיה כחברה גלובלית יודעת כיצד לבצע התאמות גם בעולם עבודה היברידי. קראו עוד על נקודת מבט המנהלים, ביניהם כמה מנשות הנהלה בכירות.

סלקום ונוקיה מדגימות בהצלחה רשת סלולארית פרטית וירטואלית לארגונים

מדובר בפתרון חדשני הן בהיבט העסקי והן בהיבט הטכנולוגי, המאפשר לספק-השירות להקים רשת סלולארית פרטית וירטואלית עבור לקוחות ארגוניים. חידוש זה משלב מספר טכנולוגיות “פרוסת רשת וירטואלית”, עם “יישומי ענן קצה” והוא מתאים לרשתות 4G ו-5G גם יחד.

חלק משמעותי מהענן של נוקיה מפותח בישראל ויוצא לכל העולם

פייר-גאל שנטרו, מנהל פעילות הסלולאר של נוקיה במערב אירופה ובאגן הים התיכון, הגיע לביקור ראשון בישראל והתיישב לראיון עם ישראל דיפנס. ״להחליף דור ברשת סלולר לוקח כעשור. אנחנו מתקדמים יפה, אבל עדיין נמצאים בפתחה של המהפכה.״ מיוחד

Nokia Logo
הרשמו לניוזלטר נוקיה ישראל וקבלו את העדכונים האחרונים ישירות למייל




    *כתובתכם לא תשומש להפצת ספאם, תוכלו להסיר עצמכם מרשימת הדיוור בכל עת.

    אתר נוקיה משתמש בעוגיות כדי להתאים את חווית המשתמש, כמו כן עשוי להיעשות שימוש בעוגיות של חברות צד שלישי. הגלישה באתר מהווה הסכמה לשימוש בעוגיות.